Lykke-Per
Lykke-Per

Lykke-Per

10.05.19
Anbefalet af bibliotekar Allan Brandt Andersen

Filmen foregår i sidste halvdel af 1800-tallet, og vi følger den unge fattige præstesøn Peter Andreas Sidenius. Han bryder som 16-årig med sit strengt religiøse hjem i Østjylland for at tage til København, hvor han bliver optaget på Polyteknisk Læreanstalt for at blive ingeniør. Vi kastes direkte ind i en af de centrale problemstillinger, idet filmens første scene er en konfrontation mellem Peter og hans far. Faren vil ikke acceptere at han rejser – han fortæller i skarpe vendinger Peter, at de penge, der var sparet sammen og tiltænkt ham, kan han alligevel ikke få, når han har tænkt sig at rejse og dermed vende sig imod sin familie, som faren ser det.

Peter rejser alligevel, og vi kommer nu til at følge hans liv i København, han skifter navn til Per for at lægge afstand til barndomshjemmet. I København kæmper han for at vinde gehør for sine ideer om at udnytte vind- og bølgekraft til at skabe fremtidens energi. Han får kontakt til Ivar, som tilhører den rige jødiske Salomon familie og øjner her en mulighed for at finde finansiering til sine ideer. Det lykkes ham at overbevise Ivars far, Philip, om at der er hold i hans ideer og denne får dannet et konsortium af stærke pengemænd, som ser potentialet i projektet. Undervejs i forløbet er Per blevet forelsket i Philips datter, Jakobe, og hun får efter noget tid overbevist sig selv om at give efter for de følelser, som hun også nærer for Per.

Alt synes at gå i Pers retning, men arrene fra hans opvækst kommer i vejen for ham, og han ender med at blive sin egen værste fjende i kampen med sine indre dæmoner.

Filmen er en utrolig stærk fortælling om, hvor galt det kan gå for et menneske, der ikke møder forståelse og anerkendelse i sin barndom, men i stedet bliver mødt med en holdning om at, ”du skal være på en bestemt måde, for at jeg vil elske dig”.

Per kæmper livet igennem for at opnå anerkendelse for sin genialitet og frihed til at udfolde den i sit projekt – men vejen til realisering går gennem anerkendelse fra de mænd, som skal finansiere og blåstemple hans ideer og Per nægter at sælge ud af sin frihed og acceptere deres krav og indblanding i realiseringen af sit projekt. Man kan sige at filmens omdrejningspunkt handler om Pers kamp for at bevise, at det ikke var rigtigt, da hans far sagde til ham at "Fredløs er den, der trodser Herren".

Det er en stærk film, som er særdeles anbefalelsesværdig - det bliver et meget stort JA herfra!

 

 

 

  

Materialer
GennemseGennemse
  • Dvd

Lykke-Per

Af Bille August, Anders August, Dirk Brüel (2019)
Den unge ingeniør Per Sidenius har hovedet fuldt af projekter og mødet med den rige familie Salomon, ser ud til at væ...
Læs mere