Dunkirk

Dunkirk

Anbefalet af bibliotekar Jytta Eriksen

Frankrig, Atlanterhavskysten ved Dunkerque, 1940.

400.000 allierede soldater er strandet I havnebyen Dunkerque, med den overvældende perfekt smurte tyske krigsmaskine i hælene, og med ryggen til det frådende Atlanterhav, alt for langt fra den engelske kyst og fortumlede af de svidende nederlag 2. verdenskrigs første bølge har ramt dem med.

Det, der skulle have været en kort og effektiv indsats på Kontinentet, er blevet til et kapløb om overhovedet at vende hjem til England med livet i behold – og om at undgå, at de tyske styrker får held til at invadere England, med de allieredes fald til følge.

Hvad de ikke ved, de tusindvis af desillusionerede soldater på stranden, er, at man i Englands Krigsministerium allerede har skrevet nekrologer over 90% af dem, idet man ikke regner med at kunne transportere flere end op mod 40.000 hjem over det ubåds-befængte farvand, som skiller soldaterne fra de engelske kyster.

Men det engelske Krigsministerium har gjort regning uden den engelske befolkning, og en sand flåde af tapre civile og ganske få piloter fra det nærmest udraderede RAF sætter 27. maj 1940 kursen mod Frankrig i én af verdenshistoriens mest spektakulære redningsaktioner, som resulterede i, at 340.000 soldater kom sikkert ud af Frankrig.

Ja, historien kender vel de fleste med interesse for 2. Verdenskrig, og Christopher Nolan får den fortalt, så man som tilskuer sidder på det yderste af stolen – også selvom resultatet af redningsaktionen er velkendt. Han fortæller i tre spor : Situationen set fra soldaterne på stranden, fra de tusindvis af civile fartøjer, som sætter over Kanalen, og fra luften, hvor to – ja, to! – Spitfire maskiner fra RAF er de eneste spydspidser i luften mod de tyske bombemaskiner, som ryster sandet ved Dunkerque med luftbombardementer i tide og utide…

En absolut seværdig film – lån den på Jammerbugt Bibliotekerne!

Materialer
  • Dvd

Dunkirk

1940, Frankrig. 400.000 allierede soldater er strandet i havnebyen Dunkirk. De tyske styrker er tæt på at overrende dem og så vil en invasion af England blive det næste træk. Men nogle tapre sjæle, både civile og soldater, er på vej med hjælp
Læs mere
  • Dvd

Dunkirk