Apostlens langhårede berømmelse
Apostlens langhårede berømmelse

Sekkelund, Kaj: Apostlens langhårede berømmelse

15.03.21
Anbefalet af bibliotekar Inge Nørmølle Pedersen

Lennon og lokalhistorie

Den lokale forfatter og historiker, Kaj Sekkelund, har skrevet en detaljeret og meget interessant bog med den lidt ”langhårede” titel ”Apostlens langhårede berømmelse”, om Beatles-legenden John Lennons og hustru Yoko Onos besøg i Vester Han Herred i 1970 og om tiden både” før og efter”.

Denne historiefortælling rummer en lang række detaljerede oplysninger om selve tiden, om Lennons og Yoko Onos privatliv, om musikhistorien og ikke mindst om lokalhistorien fra en spektakulær periode, hvor Frøstrup-lejren blev etableret og Hjardemål Kirke blev besat senere på året som udløbere af ungdomsoprør og hippiebevægelse.

Kaj Sekkelund bor i dag på ”Sekkelund” i Ellidsbøl, Vust sogn, som for 51 år siden ejedes af hans bedsteforældre, som i vinteren 1970, ret intetanende, havde meget celebre naboer, idet selveste John Lennon og Yoko Ono flyttede ind  på naboejendommen, Svaneborg, i en måneds tid. Sekkelunds beboere var ikke klar over, at det var en af verdens allermest berømte rockstjerner, der ofte kiggede ind og lånte telefonen.

Anledningen til Lennons besøg var, at Yoko Ono’s eksmand, Tony Cox, som på det tidspunkt var tilknyttet den nystiftede filmskole på ”Verdensuniversitet” i Kettrup, havde lejet sig ind på ”Svaneborg” sammen med sin hustru og datteren Kyoko på 6 år, som han havde sammen Yoko Ono.

Yoko og Lennon var fulgt efter Cox til Thy for at prøve at få etableret løsning på en samværs-problematik, som det nok ville kaldes i dag, vedrørende Kyoko, og flyttede ind hos Cox efter et kort ophold på D´angleterre i København og Hvide Hus i Aalborg. Familielivet var ikke uden problemer, og trods ret harmonisk samvær i Thy, gik der efterfølgende 23 år, inden Yoko igen så sin datter!

”Svaneborg” blev senere købt af væveren Berit Hjelholt og hendes mand.

”Apostlens langhårede berømmelse” giver megen information om samfundshistorien og om den lokale historie – og man tilegner sig biografisk og musikhistorisk viden i tilgift. Kan anbefales.

Kaj Sekkelund har skrevet flere artikler til bl.a. Han herredbogen (2003 om Lennons besøg i Thy og 2006 om Lild Strand).

Materialer
Kaj Sekkelund: Apostlens langhårede berømmelse : dengang John Lennon og Yoko Ono kom til Thy - og det der fulgte
  • Bog

Apostlens langhårede berømmelse : dengang John Lennon og Yoko Ono kom til Thy - og det der fulgte

Af Kaj Sekkelund (2020)
Skildrer John Lennons (f. 1940) og Yoko Onos (f. 1933) ophold i Thy i 1970 og den megen medieomtale besøget skabte. Med referencer til rockmusikken, ungdomsoprøret, hippierne, festivalerne, demonstrationerne m.m. Desuden belyses Lennons store betydning som musiker, kunstner og bannerfører for fredssagen
Læs mere
  • Bog

Apostlens langhårede berømmelse : den...

Af Kaj Sekkelund (2020)