Rakel Haslund-Gjerrild: Adam i Paradis

14.03.22
Anbefalet af Anna Marie Toft

Rakel Haslund- Gjerrild udgav i 2021 den anmelderroste roman ”Adam i paradis”.

Siden er anerkendelsen kun vokset. I slutningen af januar modtog hun Weekendavisens Litteraturpris og derudover er hun dette forår nomineret til Politikens Litteraturpris og Montanas Litteraturpris og for nyligt er hun blevet nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.

Den historiske roman ”Adam i paradis” foregår i 1913 og handler om den danske billedkunstner Kristian Zahrtmann. På toppen af sin karriere, som 70-årig, maler han det skandaløse portræt af Adam i paradiset. Et portræt, som udstråler erotik og begær. Forfatteren lader Zahrtmann fortælle sin egen historie om arbejdet med portrættet og ”forholdet” til en af sine tidligere modeller Hjalmar Sørensen. Gennem fortællingen får vi forskellige nedslag i Zahrtmanns liv og levned. På intet tidspunkt røber forfatteren kunstneres seksuelle tilhørsforhold, men romanen emmer af undertrykt seksualitet. Gennem romanen er der indsat datidige bilag, som indeholder uddrag af Zahrtmanns breve og avisartikler, som omhandler den store Sædelighedsag fra 1906-07, hvor man anklagede og arresterede flere homoseksuelle pga af deres seksualitet.

Forfatteren formår på formidabel vis at skildre Zahrtmanns indre konflikt via et sansemættet sprog og en malerisk fortælleevne. Hun formår at fortælle historien i et tidssvarende sprog, som gør romanen meget autentisk og troværdig.

Det tog forfatteren 5 år at skrive romanen, men den har været værd at vente på.

Materialer
Rakel Haslund-Gjerrild (f. 1988): Adam i Paradis : roman
  • Bog

Adam i Paradis : roman

Historisk roman om kunstmaleren Kristian Zahrtmann, der kort før 1. verdenskrig maler sit skandaløse hovedværk "Adam i Paradis". Til læsere med interesse i dansk kunsthistorie
Læs mere
  • Bog

Adam i Paradis : roman