Marieke Lucas Rijneveld: Aftenens ugehag

10.01.22
Anbefalet af Anette Underlin

Jas Mulder på ti er fortællerstemmen, hun bor på en kvæggård i en lille landsby sammen med sine forældre og tre søskende. Romanen starter meget dramatisk med at Matthies, den ældste af brødrene på en skøjtetur på den lokale sø går gennem isen og drukner.

Ulykken er startskuddet til Jas' egen kamp. Hun skal prøve at overleve i en familie som går mere og mere i hundene. Forældrene er strengt religiøse, og der indføres en slags taleforbud i familien. Man må under ingen omstændigheder snakke om Matthies, men hvis forældrene endelig svarer børnene så er det med skriftsteder og citater fra Bibelen. Så børnene får slet ikke hjælp fra de voksne til at tackle sorgen over at have mistet deres bror, de må klare det selv og Jas prøver så selv at overleve i en verden som bliver præget af fantasier, vrangforestillinger, skyld, skam og mareridt. Som Jas så rammende siger et sted i bogen ”Vi er faret vild og der er ingen at spørge om vej” og et andet sted ”angsten har flere forklædninger end mor har blomstrede kjoler og det siger en del , hun har hele skabet fyldt, men bruger mest den samme, den med kaktusser på, som om hun så kan holde alle væk”.

Det er et godt greb rent fortællemæssigt at bruge en 10-11-årig som fortæller. Det gør de voksnes handlinger mere uskyldige, men også mere tankevækkende. Bogen er fortalt i et roligt tempo med mange indre monologer fra en meget tænkende, selvstændig og følsom fortæller.

Som læser kommer man til at fokusere mere på det der IKKE står, end det der står.

”Aftenens ubehag” griber én meget hurtigt og selvom man har på fornemmelsen, at det her bliver ubehageligt, så er man alligevel nødt til at læse videre og finde ud af, hvordan det hele ender. Og det er heller ikke rart.

Bogen ligner Lize Spits roman ”Det smelter” og ”Forbandede yngel” af Riebnitzsky, begge barske romaner om omsorgssvigt i familien og misrøgt af børnene.

Forfatteren Marieke Lucas Rijneveld er hollandsk debutantforfatter  – er 30 år og vandt i 2020 Den Internationale Bookerpris som er en stor britisk litteraturpris for årets bedste roman skrevet af en engelsksproget forfatter uden for USA.

Ellers har vi hørt omtale af Rijneveld i forbindelse med Joe Bidens præsidentindsættelse og Amanda Gorman, som læste sit digt ”Bjerget vi bestiger”.  Rijneveld er den forfatter, som ikke kom til at oversætte samlingen til hollandsk, da der gik racepolitik i det hele.

Bogen findes både som lydbog og ebog på ereolen.dk

Materialer
  • Bog

Aftenens ubehag

Intens og knugende roman om en familie i dyb sorg og om en børneflok, der langsomt falder fra hinanden. For læsere af ny litteratur, der holder af socialrealistiske familieportrætter
Læs mere
  • Bog

Aftenens ubehag