Jeg tog ned til bror
Jeg tog ned til bror

Karin Smirnoff: Jeg tog ned til bror

01.02.21
Anbefalet af bibliotekar Anna Marie Toft

”Jeg tog ned til bror” er 1. bind i en trilogi om Janna Kippo. Forfatteren Karin Smirnoff er en svensk debutant og bogen blev indstillet til den prestigefyldte Augustprisen i Sverige. 

Janna Kippo er en kvinde i 30’erne, som vender hjem til sin barndomsegn, hvor hendes bror stadig bor. Vi befinder os i Smålanger sogn i Västerbotten, langt inde i de svenske skove i et lille isoleret landsbysamfund. Her bliver man født og her bliver man til man dør, og det er der forholdsvis mange, som gør gennem romanen.

Janna vender hjem for at få styr på sin alkoholiserede brors tilværelse. Hun bliver hængende på egnen og i en brandert får hun søgt et job hos hjemmeplejen og bliver ansat. Gennem hendes besøg hos de ældre i kommunen får vi langsomt afdækket hendes barndoms historie, men vi får også et humoristisk indblik i alle de forskellige eksistenser i lokalområdet. Vi møder den voldelige, den demente og den intrigante barndomsveninde , som er uhelbredelig syg af kræft. Samtidig præsenteres vi for den gådefulde og mystiske, men afdøde Maria, som trækker en tråd gennem hele historien.

Det bliver dog hurtigt klart, at Jannas barndom trækker dybe spor op i voksenlivet for både hende og broderen. Moderen er en religiøs, broderende, underdanig kvinde, som ikke forstod at beskytte sine børn mod en tyrannisk og voldelig far. Dette får livsomvæltende konsekvenser for Janna og hendes bror. Moderen er stadig levende, men bor på et plejehjem og Janna har ikke haft kontakt med hende i mange år. Faderen er død, efter et par mislykkede forsøg lykkes det endeligt børnene at få taget livet af ham… Det er barsk lekture, men ikke desto mindre er det årets læseoplevelse for mig. Bogen er et patchworktæppe af skæve eksistenser. Landsbysamfundet er bygget på fortielser og kun langsomt samles trådene i fortællingen om Jannas liv. Selvom det kan lyde en smule dystert og dysfuntionelt, så er det skrevet med en meget sort og underspillet humor, så man bliver nødt til at trække på smilebåndet midt i alt det dystre. To sider inde i bogen var jeg solgt og den fascination holdt til sidste side. Det er en roman, som sætter aftryk i sjælen.

Bd. 2 i trilogien  ”Vi tog op til mor” er netop udgivet og vi er flere, som glæder os til at følge Jannas videre færd. Serien anbefales som en stærk kandidat til årets læseoplevelse.

Materialer
  • Bog

Jeg tog ned til bror : roman

Jana vokser op på en gård i Nordsverige med en utilregnelig og afstumpet hustyran af en far. Nu er Jana voksen og vender tilbage til sin hjemegn, og hun har masser af indre dæmoner med
Læs mere
  • Bog

Jeg tog ned til bror : roman

Karin Smirnoff (f. 1964): Vi tog op med mor : roman
  • Bog

Vi tog op med mor : roman

Stærkt portræt af en utilpasset og fandenivoldsk kvinde fra udkantssverige. Det er anden del af en trilogi og er som første del en voldsom og speciel roman, som gør et uudsletteligt indtryk. For læsere af god nordisk litteratur
Læs mere
  • Bog

Vi tog op med mor : roman