Kastevind
Kastevind

Alberte Winding: Kastevind : Erindringsglimt fra en barndom.

08.04.19
Anbefalet af bibliotekar Anette Underlin

Alberte Winding (f. 1963) voksede op i Tisvilde, København og på Ærø. Hun er musiker/sanger og har udgivet en række plader med både pop- og børnemusik.

Hun er forfatter til adskillige børne- og ungdomsbøger, bl.a serien om Betty, en serie af billedbøger for de 3-5 årige.

Og ikke mindst kender vi hende som Luna fra Bamses Billedbog på DR1.

Ligeså blid, varm og følsom Alberte er i sine sange og sin musik er hun her i ”Kastevind”, en lille fin poetisk sag på 142 sider.

Alberte bor alene sammen med sin mor, en mor med depression, og da Alberte er 8 år begår moderen selvmord, hvorefter Alberte flytter med sin far og hans nye familie til Ærø. Den følsomme Alberte skal nu pludselig forholde sig til en helt ny familie i et hippieagtigt miljø, nye skolekammerater, nye venner og samtidig manøvrere rundt i førpuberteten og drage de første erfaringer med drenge, tobak og øl.

Bogen igennem ser og iagttager vi omverdenen med Albertes øjne i de aldre, hun beskriver. Vi føler hendes store sorg over at have mistet sin mor og skrøbeligheden i ikke at have en far, som er der for hende. Så følelsen ”Alberte alene i verden” er ikke fremmed for Alberte.

”Kastevind” handler om svigt, om forældre som ikke evner at ”se” deres barn, om et mørke som Alberte har med i rygsækken fra barndommen, men som hun alligevel evner at få vendt til lys og liv.

Alberte har, i lighed med andre forfattere med berømte forældre, haft et langt tilløb til at skrive sine erindringer. Hendes far, Thomas Winding, døde i 2008, og han var især kendt for sin stemme, der havde en næsten ikonisk status blandt dem, der var børn i 1970'erne og 80'erne, og Alberte har selv haft mange og lange overvejelser i forhold til, hvor tæt man kan gå på sine nærmeste og dermed sin egen historie og samtidig forblive sig selv.

Alberte Winding er med ”Kastevind” nomineret til ”Læsernes bogpris 2019”. Prisen er Berlingskes og Danmarks Biblioteksforenings litteraturpris. Årets modtager af prisen offentliggøres 11. april og uddeles i samarbejde med de danske folkebiblioteker.

Materialer
  • Bog

Kastevind : erindringsglimt fra en barndom

Af Alberte Winding (2019)
Sangskriver og tekstforfatter Albert Windings (f. 1963) erindringsglimt fra barndommen. Hun fortæller om at navigere mellem voksne der er optaget af deres eget. Om sårbare venskaber, drenge og det første kys - og om at miste sin mor og være alene med sin sorg
Læs mere
  • Bog

Kastevind : erindringsglimt fra en ba...

Af Alberte Winding (2019)