Badehotellet afsnit 4 - historien set gennem litteratur

25.03.24
Fjerde omgang af Badehotellet, og stadig masser af historisk-litterært guf at tage udgangspunkt i.

Vi begynder syd for grænsen, hvor Grev Ditmars hustru Mitzi er fanget i Berlins russiske zone. Grev Ditmar er, med rette, ligeglad indtil Hr. Aurland gør ham opmærksom på de rædsler, som de kvindelige nazister bliver udsat for af russerne. Berlins historie efter krigen og frem til Murens fald i 1989, bliver belyst intenst i bogen: ”Berlin Berlin: to byer 1945-1989” som du naturligvis kan låne hos os.

Den tidligere Oberst Fuchs er en snu ræv. Det er ikke bare lykkedes ham at flygte til Schweiz under falsk navn, han nåede også at gemme kostbarheder på det hidtil skjulte værelse 10 på hotellet. Det er nu op til den tilbagevendte Hr. Molin at finde værdigenstandene. Nazisterne stjal som bekendt kunstværker og andre store kulturskatte i stor stil, og ved regimets sammenbrud var det op til de allieredes program for monumenter, kunst og arkiver, MFAA-organisationen, også kaldet ”Monuments Men”. Jammerbugt Bibliotekerne anbefaler filmen: ”Monumenternes mænd”, der handler om denne organisations store arbejde med at genfinde og tilbagebringe de stjålne værdigenstande.   

Og nu vi er ved Hr. Molin, så mærker man tydeligt hans fortvivlelse og ærgrelse over at have været så stor en del af bunkerbyggeriet. Samme problematik har forfatteren Knud Simonsen skrevet om i romanen: ”Vestkystbunker: Dokumentarisk roman om Danmark i 1940’erne”, hvor hovedpersonen, ligesom Molin, har tjent styrtende på bunkerbyggeri, men nu står overfor en ny tid. Vi kan varmt anbefale romanen.

Vi ses i næste uge, og indtil da, rigtig god påske!  

Af bibliotekar Søren Gaarden

Materialer
Finn Olsen (f. 1949): Berlin Berlin : to byer 1945-1989
  • Bog

Berlin Berlin : to byer 1945-1989

Samfundshistorisk værk, der sætter det delte Berlins historie i en større historisk kontekst. Berlins sprudlende liv under den korte Weimarrepublik bliver belyst, så kontrasten til den senere delte by gøres større. For politisk og historisk interesserede
Læs mere
  • Bog

Berlin Berlin : to byer 1945-1989

George Clooney, Grant Heslov, Phedon Papamichael: Monumenternes mænd
  • Dvd

Monumenternes mænd

Da 2. verdenskrig lakker mod enden, sendes et team af kunstnere, arkitekter og historikere til Tyskland for at redde uvurderlige kunstgenstande fra nazisterne
Læs mere
  • Dvd

Monumenternes mænd

Knud Simonsen: Vestkystbunker : dokumentarisk roman om Danmark i 1940'erne
  • Bog

Vestkystbunker : dokumentarisk roman om Danmark i 1940'erne

Af Knud Simonsen (2013)
Frede støber betonbunkere for tyskerne. Hans samvittighed er i orden, da arbejdet er godkendt af regeringen. Der går sport i at snyde de tyske bygherrer. Frede starter sin egen entreprenørvirksomhed, og da krigen slutter, er han en holden mand, men kan han omstille sig til de nye tider?
Læs mere
  • Bog

Vestkystbunker : dokumentarisk roman ...

Af Knud Simonsen (2013)