træernes hemmelige liv
træernes hemmelige liv

Træernes hemmelige liv

06.02.17
Utrolig fin bog, der beskriver træernes liv i samfundet skoven. Den tyske forfatter formår at beskrive træernes helt eget liv, så det kan forstås af menigmand. I Tyskland er netop denne fagbog blevet boostet op til at blive en bestseller. Det vil sige, at bogen inden for det første år er blevet solgt i mere end 400.000 eksemplarer. Dertil kommer så udlån fra læselystne bibliotekslånere.

Træernes hemmelige liv af Peter Wohlleben er en fagbog , står under 57.6, og er anmeldt af bibliotekar Kresten E. Lidegaard.

Forfatteren er skovfoged og lever derfor blandt træerne i dagligdagen. Peter Wohlleben fortæller om, hvordan træerne formår at tage sig af yngelpleje og alderdomsbeskyttelse. De unge træer bliver hjulpet til at kunne klare sig og komme i højden, mens de gamle udtjente træer lader sig smitte af svampe og sporer for til sidst at blive en del af skovens livscyklus.

Ganske vist er jeg selv opvokset ved og i en skov, da min far selv var skovfoged, men at betegne nogle træer som gadebørn og pionertræer er helt nyt for mig.

Her er fagligheden om botanik og forstvidenskab blevet omformet til et sprog og nogle forklaringer, der er til at forstå for alle. Naturen er ikke kun en klat træer og vilde buske med bær. Skove, plantager og læhegn kan være kulturskoven, som er den dyrkede skov eller naturskoven/urskoven, som er den uplejede skov, som det findes på øen Rügen i Nordtyskland. I dag handler det meget om at beskytte naturen og vores miljø. I Danmark gøres det med skovrejsning for at få langt flere grønne områder, sådan som det tidligere har været både i Danmark og tyskland.

Som læser af denne spændende bog hører man om dyrenes indvirkning på træerne. Fugle, rådyr, harer og de mange hundredvis af insekter og krybdyr har stor indflydelse på træernes velbefindende. Har det enkelte træ et følelsesliv? Ja, træet drosler ned for at gå i dvale om vinteren. Mange sjove og specifikke detaljer om livet i skoven kommer frem i denne bog, som jeg synes du skulle unde dig selv at læse. Du vil snart få et helt andet og mere åbent forhold til træerne omkring dig.

Fagbogen Træernes hemmelige liv kan sammenlignes med øvrige aktuelle fagbøger i helt samme stil. Her kan nævnes 52.75 Andersen, Anja C.:  En lille bog om universet; 55.5 Frøkjær, Kristoffer:  Eske Willerslev : han gør det døde levende og 59.1 Bojs, Karin:  Min europæiske familie i de sidste 54.000 år.

Materialer
  • Bog

Træernes hemmelige liv

Af Peter Wohlleben (2018)
Præsentation af træernes liv, kommunikation, kærlighed og følelser, hvor forfatteren, som er skovfoged, trækker både på egne erfaringer og på de nyere videnskabelige opdagelser
Læs mere
  • Bog

Træernes hemmelige liv

Af Peter Wohlleben (2018)