Denne dag, et liv: en Astrid Lindgren-biografi
Denne dag, et liv: en Astrid Lindgren-biografi

Se filmen, læs bogen - Astrid Lindgren

12.03.19
Anbefalet af bibliotekar Inge Nørmølle

For tiden imponerer filmen ”Unge Astrid” i biograferne landet over.

Filmen, som er fantastisk, og med Alba August i rollen som den unge Astrid, koncentrerer sig om Astrid Lindgrens ungdom og tidlige moderskab, og den giver et betagende og følsomt indblik i mennesket bag forfatter-ikonen Astrid Lindgren. Alle figurerne i børnebøgerne har rod i oplevelser, i kærlighed og savn fra Astrid Lindgrens eget liv.

Når, der efter filmoplevelsen opstår behov for at vide endnu mere om Astrid Lindgrens liv – samt måske også at finde en dokumentarisk skildring af nogle af filmens episoder, kan to hovedværker om Astrid Lindgren anbefales til læsning eller gen-læsning:

Jens Andersens ”Denne dag, et liv”, 2015 samt værket ”Astrid Lindgrens liv i billeder”, 2007.

Pippi, Emil, brødrene Løvehjerte og alle de andre velkendte børnebogsfigurer bliver ikke de samme efter man har læst disse biografier – og set filmen.

Begge bøgerne belyser forfatterindens liv gennem en lang række billeder fra det private liv, kædet sammen af en underholdende og lettilgængelig tekst, som også går i dybden i analysen af, hvordan Astrid Lindgrens temperamentsfulde og finurlige personlighed sammen med vigtige begivenheder i hendes tilværelse har formet det unikke forfatterskab.

Bøgerne – og filmen - giver et billede af en varm, men også meget reserveret kvinde. Fødslen, og senere savnet, af sønnen Lasse, hvis far var den meget ældre, gifte lokale avisredaktør Blomberg har været en stor og på mange måder traumatisk oplevelse i den meget unge Astrids tilværelse. Pigen fra landet stred sig igennem nogle svære tidlige voksen-år med sult og afsavn i storbyen, men kom igennem på grund af sit mod og sin stædighed – og først og fremmest på grund af sin kærlighed til drengen og troen på, at det hele nok skulle gå.

Da Astrid Lindgren senere begyndte at skrive for alvor og udgive sine børnebøger om ukuelige børn, endte hun med at blive den mest populære, og den mest læste og filmatiserede forfatter i Sverige nogensinde.

I Astrid Lindgrens børneunivers kunne de spændende historier ligeså godt foregå i dødsriget som i vor verden. Som hun citeres for i Jens Andersens bog, så er børn ikke bange for døden. ”Det eneste, børn i virkeligheden er bange for, er at blive forladt”.

Astrid Lindgren døde som 94-årig i 2002. 

Materialer
Jens Andersen (f. 1955): Denne dag, et liv : en Astrid Lindgren-biografi
  • Bog

Denne dag, et liv : en Astrid Lindgren-biografi

En biografi om Astrid Lindgrens liv der går bag forfatterskabets facade og skildrer forfatterens tanker og handlinger, kampe, nederlag og sejre, drømme og depressioner. Belyst via hidtil ukendte, mangeårige brevkorrespondancer med blandt andet en tysk kvinde
Læs mere
  • Bog

Denne dag, et liv : en Astrid Lindgre...

: Astrid Lindgrens liv i billeder
  • Bog

Astrid Lindgrens liv i billeder

(2007)
Den svenske børnebogsforfatters (1907-2002) liv dokumenteret i billeder
Læs mere
  • Bog

Astrid Lindgrens liv i billeder

(2007)