Pigen uden navn
Pigen uden navn

Pigen uden navn

04.07.16
”Pigen uden navn” af Christina Baker Kline.

Anbefalet af bibliotekar Anna Marie Toft Sørensen

”Pigen uden navn” er både en skæbneroman og en historisk roman og den forener de to genrer på smukkeste vis. Roman omhandler et stykke af USA´s historie, som de færreste har kendskab til, nemlig de såkaldte ”Orphan trains”. Fattige og forældreløse børn blev sat på et tog, som kørte gennem Midtvesten mod en usikker fremtid. Toget gjorde holdt i forskellige byer undervejs, hvor børnene så blev ”valgt” af nye plejeforældre, ofte som regulær arbejdskraft og hvis man var heldig, af kærlighed. Mellem 1854 og 1929 blev mere end 200.000 gadebørn og forældreløse børn afsat på denne facon. Bogens titel refererer til, at mange af børnene ikke fik lov til at beholde deres oprindelige navne, men ofte blev omdøbt af plejeforældrene.

Romanen er således inspireret af virkelige hændelse. Vi følger Vivian, en nu 91-årig enke, der som 9 årig blev sat på toget og hvis skæbne blevet præget af skiftende plejeforældre og mangel på omsorg. Sideløbende følger vi den 17-årige Molly. Molly bærer en tilsvarende historie med sig, med skiftende plejeforældre. De to mødes da, Molly, efter at have stjålet en biblioteksbog, bliver idømt samfundstjeneste, som hun skal aftjene hos Vivian. Vivian har en masse kasser på loftet, som Molly skal hjælpe med at organisere og som kasserne tømmes får vi et gribende indblik i Vivians barndom og liv. Tilsvarende åbner Molly også op for sin fortid og de 2 kvindeskæbner smelter på smukkeste vis sammen.

”Pigen uden navn” er en smuk, rørende og tankevækkende bog, som absolut kan anbefales som en kandidat til sommerferiens bedste bog. God ferie derude i sommerlandet.

Tags
  • Bog

Pigen uden navn

Vivian er 91 og Molly 17, og har begge været plejebørn og oplevet svigt, savn og længsel mod at høre til i en familie. De mødes i Vivians hus i Maine, og hvor umage de end synes at være, opstår der et livsbekræftende venskab mellem dem
Læs mere
  • Bog

Pigen uden navn