en uskyldig familie
en uskyldig familie

Katrine Marie Guldager: En uskyldig familie

09.03.17
Anmeldelse af: Katrine Marie Guldager: En uskyldig familie Anmeldt af bibliotekar Anna Kristensen

”Growing up – I only had two problems. One was my mother, the other was my dad.” Således svarer Frederik sin amerikanske date, da hun spørger ham, hvordan hans familie var.

Og der er da også tale om en temmelig dysfunktionel familie -  familien fra Svendborg, bestående af far Holger, mor Jytte og de tre børn Frederik, Lene og Jakob.

Holger og Jytte vil leve et liv i overensstemmelse med 70’ernes ideologier og frihedsidealer. De flytter ind i et hus på Strandvejen i Svendborg, som er i schweitzerstil, men det er misligholdt og trænger til en gennemgribende renovering. Det kan man nu nok klare, når man er ung og har mødt hinanden i Ollerup og har danset hele natten til en live-optagelse af musik fra Woodstock, skiftevis med, at man har nulret hash i hænderne og besluttet sig for at vie sit liv til verdensfreden.

De tre børn kommer til og laver hver sit forældreoprør. Frederik melder sig ind i Venstres ungdom, går i jakkesæt, uddanner sig på Handelshøjskolen, flytter til USA og gør i 90’erne karriere hos Goldman Sachs. Han tjener store penge og lever det søde og frie liv uden familiære forpligtelser. Indtil han kollapser, og Lene næstekærligt samler ham op.

Lene uddanner sig til præst og får ansættelse i Svendborg. Hun gifter sig med Kyle, som forguder hende, men som pga. sin sexafhængighed ikke kan holde sig fra andre kvinder. Børn kommer der ingen af. Og dog…

Jakob kan ganske enkelt ikke takle livet. Han dyrker sit misbrug og sin vrede over Frederik og dennes succes. Han turer rundt i Svendborg uden mål og med.

Holger beslutter sig for at emigrere til selvvalgt biodynamisk eksil på Drejø, og Jytte fornøjer sig hjemme i Svendborg, til især Frederiks fortrydelse, med unge såkaldte ”husvenner”.

Romanen er opstået som en slags bestillingsarbejde fra Peter Aalbæk Jensen. Katrine Marie Guldager er kendt for sin fantastiske Køge-krønike i 6 bind, men den egner sig ikke til filmatisering. Han foreslog hende derfor at skrive en roman, der kunne filmatiseres. Romanen skulle foregå i Svendborg og have en sexgal præst i hovedrollen. Under skriveprocessen oplevede Guldager dog, at Frederik ”tog over” som hovedperson, men det gør det bare endnu mere tydeligt, hvad bogens egentlige tema er, nemlig det moderne menneskes livslange kamp for at finde meningen med livet  - og samtidig forstå og forlige sig med sit ophav.

Der er helt sikkert tale om en af årets mest bemærkelsesværdige udgivelser, og derfor kan vi godt allerede nu begynde at glæde os til, at Katrine Marie Guldberg til efteråret gæster Jammerbugt Bibliotekerne.

Tags
  • Bog

En uskyldig familie

Fra en oprørsk opvækst i en venstreorienteret sydfynsk familie opnår Frederik succes på det brølende finansmarked i USA. Drømmen er opnået, men usikkerhed, skyldfølelse og tvivl i forhold til forældre og søskende lægger sig som en spændetrøje omkring ham
Læs mere
  • Bog

En uskyldig familie