dukkemageren
dukkemageren

Jessie Burton: Dukkemageren

”Dukkemageren” er en gådefuld og rørende fortælling om et ægteskab – og et mystisk dukkehus.

Anmeldelse af bibliotekar Anna Marie Toft Sørensen

Endvidere er ”Dukkemageren” også en af mine bedste læseoplevelser i indeværende år. Tilsyneladende er jeg ikke den eneste fan, da bogen har toppet diverse bestsellerlister, er solgt til 30 lande og til filmatisering. Jessie Burton er en engelsk forfatter og skuespiller, som debuterede med ”Dukkemageren” i 2014 og hvilken debut…

Vi befinder os i 1600-tallets Amsterdam med stinkende kanaler, dobbeltmoral og religiøs fanatisme. Så er scenen sat. Romanen strækker sig over en tidsperiode på 3 måneder og tager sin begyndelse, da den 18-årige bondepige Petronella Oortmat, også kaldet Nella, ankommer til byen. Hun er blevet bortgiftet til den 39-årige velhavne købmand Johannes Brandt.

Ved ankomsten til Amsterdam bliver Nella modtaget af sin mands dominerende ugifte søster Marin, husets tjenestepige Cornelia og husets sorte altmuligmand Otto. Hendes mand er fraværende, da Nella ankommer og modtagelsen er, for at sige det mildt, meget kølig og Nella må hurtigt lære at navigere i det dunkle og hemmelighedsfyldte hjem.

Johannes er ofte ude at rejse og som kompensation forærer han sin hustru et overdådigt dukkehus i bryllupsgave. Dukkehuset er en tro kopi af huset og byens dukkemager får til opgave at udsmykke dukkehuset med inventar. Nella modtager hurtigt den første pakke fra dukkemageren og nu begynder et uhyggeligt spil, hvor dukkemageren tilsyneladende kender mere til familiens dunkle hemmeligheder end godt er.

Vi følger Nella på hendes rejse ind i familiens mørke fortid og ender i en nutid, som lader meget tilbage at ønske. Vi får indblik i dobbeltmoralen og dekadencen i datidens Amsterdam, men ikke mindst får vi et fantastisk indblik i Nellas dannelsesrejse fra en lille og ydmyg bondepige til en handlekraftig og modig kvinde. Det ville være synd at røbe mere om romanens handling, men jeg kan kun opfordre indgående til at læse bogen.

Sprogligt er det en smuk og velkomponeret oplevelse, som fastholder sin læser til sidste side. Jeg sad tilbage med en følelse af at ville høre mere om Nellas videre skæbne. Bogen giver mindelser til ”Pige med perleørering” af Tracy Chevalier. ”Dukkemageren” er en helt igennem fantastisk debut. Vi vil gerne se fra denne forfatters hånd…snart.

  • Bog

Dukkemageren

Historisk litterær thriller fra 1600-tallets Amsterdam, hvor den nygifte 18-årige Nellas velhavende mand forærer hende et kostbart dukkehus, der på mystisk vis begynder at spejle virkeligheden
Læs mere
  • Bog

Dukkemageren