blaa

Den blå bjørn

Anbefalet af bibliotekar Kresten E. Lidegaard Showtime, mandehørm og god gedigen litteratur for mænd!

Her vil jeg fortælle om det foredrag jeg aldrig fik holdt på Jammerbugt Bibliotekerne!

Der er smalle bøger. Der er fagbøger. Der er romaner. Der er murstensromaner. Der er coffee-table-books; og så er der bøger til mænd.

Vi mennesker er sociale individer. Vi er meget hurtige til at sætte hinanden i en gruppe eller i en bestemt bås. Hankøn, hunkøn og sågar også svenskernes intetsigende intetkøn.

Hvad interesserer mænd sig for, når der læses en god bog. Sport, jagt, hobby og biler; krimi eller psykologiske romaner. Hvor specifik eller målrettet har man lov at være?

Blød mand, nougat, vaskebræt, løbeture, der bliver til gåture, som nu igen bliver til løbeture. For mig er FitnessCenteret en by i Rusland. Langt væk fra min egen hverdag.

Den mandlige bibliotekar. – Kan det overhovedet lade sig gøre!

Jeg har bevæget mig ind i en kvindeverden bare ved at uddanne mig til bibliotekar. Her har jeg for langt det meste kvinder omkring mig. Oven i købet begyndte jeg med speciale som børnebibliotekar. En af de få mandlige.

Causerier over fænomenet at være mand i en kvindeverden! Familiefar med kone og voksne døtre. Haft hele mit arbejdsliv på en arbejdsplads, hvor kvinder klart har været i overtal.

Hvem kan overleve længst tid i den barske natur med få hjælpemidler? En mand eller …. / Jon i vildmarken. Med udgangspunkt i bogen ”Den blå bjørn” kan man som mand tydeligvis have en drøm om et eventyr i naturen. Med naturen mener jeg virkelig – NATUREN. Ikke sådan noget med at tage til Norge eller Sverige for at bo i en lille hytte, hvor der er milevidt til nærmeste købmand, der slet ikke ved, hvad rugbrød og leverpostej er for noget.

Forfatteren, naturfotografen og vildmarksguiden Lynn Schooler fra Alaska beskriver i bogen ”Den blå bjørn” (2002), hvordan det føles at komme utrolig tæt på naturens vilde skabninger. Her især bjørne. I Banff nationalpark, Rocky Mountains, Canada – så jeg for få år siden ingen bjørne, men så meget andet! Der var det år for få bær i bjergene, så bjørnene var søgt ud mod kysten, langt tidligere end normalt, for at fiske laks.

Når mænd læser kan det helt indlysende være sådan noget som bøgerne ”Modne mænd”, ”Spræng boblen”, ”Naturens mønstre”, ”Verdens smukkeste nationalparker”,  ”Dyrenes hemmelige liv”, ”Kærlighed til alt levende”, ”Håndbog i billedkunst”, ”Nordiske haver”, ”Fugleværnsfonden – for fugle, for folk og for fremtiden”, ”Rovfugleguiden” og ”Vingesus”. I de nævnte bøger kommer temaerne omkring fænomenet det at være mand, naturen beskrives og kortlægges, Kærligheden og dyrelivet gøres malerisk smukt.

Som jeres lokale bibliotekar vil jeg her gerne have lov at sige tak for de mange år ved folkebiblioteket.

 

Bibliotekar  Kresten E. Lidegaard