Smart Parat Svar

Den landsdækkende læsequiz for 6.klasser

Quizzen er et samarbejde mellem Slots- og Kulturstyrelsen og landets børnebiblioteker. Quizzen er en holdkonkurrence med 5 deltagere fra hver klasse, der kan supplere hinanden og samarbejde om at finde de rigtige svar. Formålet er at sætte fokus på læsning og læselyst. Quizzen tager udgangspunkt i et bredt udsnit af skøn- og faglitteratur. Der dystes i kategorier som politik, tegneserier, musik, computerspil, mytologi og sport. Runderne i Smart Parat Svar: Den indledende runde, også kaldet den lokale runde, afholdes den første onsdag i december og vinderen går videre til den regionale runde, som foregår onsdag den 13. januar 2021 på Aalborg Bibliotek.

De 9 vindere fra Den regionale runde går videre til Den store landsfinale i Odense. Den nationale finale afholdes den 3. februar 2021 i Odense. Her bliver vinderklassen kåret til Danmarks klogeste 6. klasse.

Smart Parat Svar finalen foregår i år som en livestream fra YouTube. Det gør det muligt for de klasser, der ikke gik hele vejen til finalen, stadig at kunne se finalen og gætte med hjemme i klassen.

Ideen med quizzen er, at ”Den gode læser” sættes i spil som en rollemodel, der har slået ørene ud for den videns- og oplevelsesrigdom, der er i bøgernes verden. Det er sejt at læse, at vide noget - at være ”smart på øverste etage"!

Litteraturen er grundlaget for quizzen, såvel skøn- som faglitteratur. Der medtages desuden andre emner, hvor man kan vise, at man er ekspert. Det kan fx være politik, spil eller sport. Det overordnede mål med projektet er således at fremme og fastholde større børns læselyst i et bredt perspektiv, men også at vise, at det er sejt at være ekspert på ét område