Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
80 kr
Target
Abonnér på kalender

Afvigernes ø. Livø Anstaltens historie

Foredrag ved Poul Duedahl

Seksuelle afvigere, utilpassede unge, tyveknægte og sædelighedsforbrydere. Hvor gør man af mennesker, som er uønskede i normalsamfundet, fordi de stikker ud og stikker af ? Lægen Christian Keller havde en idé. Man placerer dem på en øde ø.

Staten købte Livø i Limfjorden og indrettede i 1911 en isolationsanstalt, som frem til 1961 husede i alt 743 såkaldt ”kriminelle, asociale og moralsk åndssvage” mænd. Anbragt på ubestemt tid og på overlægens nåde. Mændene var afskåret fra omverdenen, ofte i årevis, og for mange var flugt, sterilisation og kastration den eneste udvej.

Historien om Livø Anstalten er fortællingen om en helt central side – og bagside – af velfærdsstatens og demokratiets danmarkshistorie. Den er fortællingen om, hvordan et land for ikke længe siden behandlede sine afvigere og fortællingen om et samfund i samfundet og dets skæbner – hvoraf en enkelt siden blev far til en dansk statsminister.

Poul Duedahl er professor ved historiestudiet på Aalborg Universitet og medforfatter til bogen ’Afvigernes ø’, der udkommer i foråret 2023.

 

Husk billetbestilling her på siden.

80 kr/billet