Det er de danske som flygter
Det er de danske som flygter

Lise Ringhof: Det er de danske som flygter

10.11.20
Anbefalet af bibliotekar Anna Marie Toft Sørensen - bogen kan findes som både e-bog og lydbog på eReolen.

Hvis man er fan af historiske slægtsromaner, så er Lise Ringhofs ”Det er de danske som flygter” et virkelig godt tilbud til de mørke vinteraftener. Lise Ringhof og Erik Valeur har i fælleskab skrevet 1. bd. i en trilogi om familien Brinch.

”Det er de danske som flygter” foregår i perioden 1900-50 og vi følger Erling Brinch, en fiskersøn fra Fanø, moren Katrine, søsteren Ida, og Erlings ven Hubert. Erling er ved romanens begyndelse en dreng på 7 år. Vi bliver hurtigt vidner til en traumatisk episode, som kommer til at præge Erling Brinch og hans valg gennem resten af livet, nemlig lillebrorens tragiske død.

Kort tid efter brorens død møder Erling drengen Hubert fra fattiggården. Hubert er i datidens øjne en vanskabning og lever gemt væk fra omverden. De to drenge former et venskab i det skjulte. Hubert bliver Erlings redning efter lillebrorens død, men kort tid efter stikker Erling til søs og langsomt afbrydes deres venskab.  Men drengenes venskab får alligevel langtrækkende konsekvenser for alle i familien Brinch.

Erling begynder at læse medicin i København og på værtshuset Flynderen møder han en verden af bohemer og drukkenbolte, som livligt diskuterer tidens problemer og verdens gang.

Senere i livet slår Erling sig ned i Vejle, stifter familie og bliver en vellidt læge, men som titlen antyder, formår Erling ikke altid at indfri sine egne forventninger.

Romanen er en yderst velskrevet og velresearchet slægtsroman om familien Brinch og   Danmarks historie i peioden 1900-1950. Den forener slægtens historie og danmarkshistorien på en formidabel måde, hvor man både føler sig underholdt af slægten Brinchs genvordigheder og samtidig bliver oplyst på periodens historiske begivenheder.

Romanen giver mindelser om Jette Kaarsbøls ”Den lukkede bog” og Carsten Jensens ”Vi, de druknede”.

Bd. 2 og 3 i trilogien forventes at udkomme i henholdsvis 2021 og 2022.

Titlen findes som e-bog og lydbog på E-reolen

 

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Det er de danske som flygter : roman

Af Lise Ringhof (2020)
Erling Brinch er en enspænder fra Fanø, som i 1912 flytter til København for at læse medicin. Han har det svært med s...
Læs mere