Æg
Æg

Æg

13.06.17
Morten Ramslands roman, ”Æg”, er en historisk roman, men ikke en traditionel én af slagsen – den er snarere et kogsammen, der består af nogenlunde lige dele slægtsroman, skæmtevise, sprudlende historiefortælling og historiske anekdoter om livet blandt almuen fra middelalderen og op til nutiden.

”Æg” tager sin begyndelse i en voldsom hændelse, hvor hovedpersonen er tæt på at drukne, og han oplever efterfølgende en indsigt, som får ham til at fortælle slægtens historier, der med ét står lysende klart for ham. Drengens morfar har hidtil været familiens storyteller, og drengens nyfundne indsigt i slægtens historie knytter de to stærkt sammen.

Romanens kerne ligger i de humoristiske beskrivelser af Fyn i middelalderen, hvor overtroen betyder, at selv sten betragtes som væsner fulde af magi, der kan tage hævn, hvis man er kommet til at hugge et hjørne af dem! Og det er i dét mindset, at Ægget kommer ind, guldÆgget, som på magisk vis kommer i den fattige muldvarpefængers besiddelse, og derfra kommer til at følge slægten helt op til nutiden. Og da slægtshistorierne er krydret med voldsomme hændelser som bla kannibalisme, ligskænding og børnemishandling, er ”Æg” som sådan ikke en roman for sarte sjæle – men den er uhyre morsom! 

 
Hovedpointen i romanen er, at man skal kende slægtens historie, da den har betydning for, hvordan man lever sit eget liv, og sådan knytter Morten Ramsland tråde til sin egen roman, ”Hundehoved”, som også kredser omkring afdækning af slægtens historie.

Så er man til forrygende og forrykte fortællinger, skal man helt sikkert lægge ægget i sin kurv. 

Anbefalet af bibliotekar Jytta Eriksen

Tags
  • Bog

Æg : roman

Af Morten Ramsland (2017)
Fabulerende fortælling om en slægt hvis skæbne er uløseligt forbundet med et guldæg
Læs mere
  • Bog

Æg : roman

Af Morten Ramsland (2017)